Vajinit

Bazı vajinal akıntılar fizyolojik değildir. Bunlar yeni ortaya çıkmış, koyu renkli, kanlı, köpüklenen, ağrılı, kanamalıdır.

Vajinal akıntı yazımızda çoğu akıntının fizyolojik, yani doğal olduğundan bahsetmiştik. Okumak için: Vajinal akıntı. Ancak bazı akıntılar fizyolojik değildir. Bunlar yeni ortaya çıkmış, koyu renkli, kanlı, köpüklenen, kötü kokulu, peynir kesiği şeklinde, ağrılı ve/veya kanamalıdır. İlişki esnasında ve idrar sırasında ağrı ve yanma yapabilir. Bu durumlar çoğunlukla genital sistemde bir sorunu akıllara getirir ve sebebi genellikle genital enfeksiyondur.
Akıntıya sebep olan enfeksiyon çoğu zaman vajinit tabanlı olsa da bazen rahim ağzı enfeksiyonu (servisit) veya pelvik enfeksiyon kaknaklı olabilir. Vajinit genital bölgdede hijyen problemi yaratabileceği için tedavi edilmelidir. Özellikle hamilelik döneminde sorun yaratabilir. Eğer bir organizmadan kaynaklanıyorsa fallop tüplerine ve yumurtalıklara yayılabilir. Pelvik bölgede kronik ağrıya ve kısırlığa neden olabilir. Hamilelik sırasında olan enfeksiyonlar erken doğuma ve çocuğun düşük kiloda doğmasına sebebiyet verebilir. 

Vajinit Belirtileri

  • Yanma
  • Kaşıntı
  • Kötü kokulu ve koyu renkli akıntı
  • Kızarma ve şişme (Nadiren görülür)
  • Ağrı ve acı (Cinsel ilişki esnasında görülebilir)
  • Nadiren kanama

Vajinit Çeşitleri

Kandida Vajiniti: Çoğunlukla beyaz, sulu peynir görünümlü bir akıntıya neden olur. Genital bölgede kızarma ve şişme olur. Yoğun kaşıntı durumu eşlik eder.
Atrofik vajinit: Genelde kokusuzdur. Neredeyse hiç akıntı yoktur. Vajina kurudur. Cinsel ilişki acı verir. Bu belirtiler genelde menopoz sırası ve sonrasındaki hormon değişiklikleri yüzünden de olur.
Bakteriyel vajinit: Gardnella genelde çürümüş balık kokulu bir akıntıya sebeptir. Akıntı beyaz, gri veya sarımsı olabilir. Tahriş olur ancak cinsel ilişki sırasında acı olmaz.
Trikomonas vajiniti: Bol köpüklü, yeşilimsi sarı, bol akıntılıdır. İdrar sırasında yanma ve acı, ilişkiye girerken ağrı ve acı olur.
Herpes: Genellikle enfeksiyon bir hafta sonra genital bölgede su kabarcıkları şeklinde görülür. Ağrılıdır, bezeler şişer ve ateş meydana gelir. Kabarcıklar acılıdır. Yaklaşık üç haftada iyileşirler.
Bazı vajinal enfeksiyonlar cinsel yolla geçer. Klamidya enfeksiyonları (üroplazma, mycoplazma), herpes, frengi, bel soğukluğu ve trikomoniyaz bunların arasında sayılabilir.

Vajinit Tedavisi

Bakteriyel kaynaklı vajinitlerde antibiyotik tedavisi yapılır. Eğer cinsel yolla geçmişse eş de tedavi edilmelidir. Dar ve nemli iç çamaşırı kullanmamaya dikkat edilmelidir. Devamlı tekrarlayan enfeksiyonlarda koruyucu tedavi önerilir. Tedavi süresi ortalama 3-6 aydır. Mantar enfeksiyonu mevcutsa antifungal özellikli ilaçlar kullanılır. Eğer mantar yoksa ve bu ilaçlar kullanılıyorsa hastalığın geçmemesine, aksine ilerlemesine ve komplikasyonlara neden olur. Bu nedenle öncelikle doktor muayenesi yapılmalıdır. Tedavi devam ederken cinsel ilişkiye girilmemelidir.