Ergenlik döneminde regl olmaya başlayan kadınlar menopoz dönemine kadar ortalama 28 aralıklarla adet görürler. Bazı faktörler adet düzeninin bozulmasına neden olabilir. Örneğin kilo değişimleri, mevsim değişiklikler, stres ya da geçirilen hastalıklar adet düzenini bozabilir. Bir yıl içinde yaşanan bir-iki düzensizlik normal karşılanabilir. Fakat sürekli düzensizlikler yaşanması durumu pek normal sayılmaz. Adet kanamasının çok seyrek olması ya da gereğinden uzun sürmesi sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bir noktadır.
Düzenli olarak adet gören bir kadının adetinde gecikme olmuşsa ilk akla hamilelik gelir. Hamilelik durumunun tespit edilmesi için idrar testi kullanılabilir. Fakat en doğru sonucu kan testi verecektir. Eğer gecikmenin nedeni hamilelik değilse, arkada yatan sebepler mutlaka araştırılmalıdır. Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir.
Stres ağır adet gecikmesinin nedenleri arasındadır. Kişi kendisini psikolojik olarak rahatlatmalıdır. Bunun dışında adet döneminde bir hastalığa yakalanılmışsa adet düzeni bozulabilir. Kullanılan ilaçların bünyeyi etkilemesi nedeniyle gecikmelerin yaşanması normal karşılanabilir.
Stresten, hastalıklardan, kullanılan ilaçlardan dolayı meydana gelen adet gecikmeleri normal karşılanabilir. Öte yandan bazı gecikmeler ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bunları belirlemek için farklı testler uygulanabilir.
Hormon bozukluklarından kaynaklanan hastalıklar adet gecikmesine sebep olabilir. Bu durumu incelemek için kanda yer alan bazı hormonların dengesine bakılır. Bakılan hormonlar arasında FSH, LH, estradiol, testesteron, böbrek üstü bezi ile ilgili hormonlar, süt salgılatan hormon belirleyici rol oynamaktadır. Tiroid hormonunun az veya çok salgılanması da ara ara adet kanaması gibi kanamaların oluşmasına neden olabilir.
Yeme bozuklukları da adet gecikmesinin nedenleri arasındadır. Düzenli beslenilmediğinde beynin hipotalamus bölgesi etkilenir ve hipofiz bezi ile yumurtalıkların çalışması bozulabilir. Aşırı egzersiz ve stres yeme bozukluğuna neden olabileceği için dolaylı yoldan da adet gecikmesinin nedenleri arasında sayılabilir. Beyinde oluşan tümör, baş travmaları, beynin radyasyona maruz kalması da aynı sebepten etkilidir.
Hipofiz bezinde hastalık olması salgılanan hormonların dengesiz olması demektir. Dengesiz hormonlar adet gecikmesine neden olabilir. Psikiyatrik ilaçlar veya hipofiz bezinde oluşan iyi huylu tümörler süt salgılatan hormon olan prolaktinin fazla salgılanmasına sebep olur. Fazla salgılanan prolaktin de adet gecikmesine sebep olur.
Rahim ve yumurtalıklar ile ilgili sorunlar da adet düzensizliklerine neden olur. (Myom, kist gibi...)
Öte yandan 15-16 yaşlarında bir genç kızın adet görmüş olması gerekir. Eğer henüz adet olunmadıysa bunun arkasında yatan nedenler mutlaka araştırılmalıdır.